Vill du vara med och bidra till ett framgångsrikt energi- och klimatarbete i Jönköpings län?
Du arbetar på enheten för ekologisk hållbarhet där vi arbetar både strategiskt och operativt med Agenda 2030 och miljömässig hållbarhet.
Vi leder och deltar i utvecklingsprocesser och projekt, vägleder för effektiva klimatinvesteringar, samordnar det regionala klimatanpassningsarbetet och länets Klimatråd samt följer upp miljötillståndet i länet. Du är en av nio medarbetare på enheten.
Länsstyrelsen är en statlig myndighet och regeringens företrädare i länet. Vi arbetar för att Jönköpings län ska vara ett av landets mest framgångsrika län. Genom samverkan med andra aktörer bidrar vi till att skapa förutsättningar för ett attraktivt län för nuvarande och kommande generationer. Målet är att bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling i länet.
Vi är en kunskapsorganisation med 280 medarbetare. Våra verksamhetsområden berör många viktiga delar av samhället, allt från naturreservat, samhällsplanering, jämställdhetsfrågor, miljötillsyn, landsbygdsutveckling, till krisberedskap och mycket annat.
Arbetsuppgifter
Du arbetar med investeringsstödet Klimatklivet och i ett nytt energiplaneringsprojekt, EFFEKT, som är i samverkan med Energikontor Norra Småland. I arbetet ingår också att tillsammans med kollegor på enheten samordna Klimatrådet och åtgärdsprogrammet Minskad klimatpåverkan. Ditt arbete bidrar till att samordna och genomföra länets klimat- och energistrategi som är vår ledstjärna.
I arbetet med Klimatklivet vägleder du länets aktörer för fler effektiva klimatinvesteringar, har dialog med sökande, handlägger ansökningar och följer investeringarnas genomförande via lägesrapport samt slutrapport. Du arbetar systematiskt enligt processkartor och kommunikationsplan samt rutiner. Vi arbetar digitalt varvat med fysiska möten och seminarier.
Energiprojektet EFFEKT – energiplanering i samverkan, startar våren 2023, under förutsättning att projektet beviljas finansiering. Tillsammans med kollegor på Länsstyrelsen och på Energikontor Norra Småland blir din uppgift att åstadkomma den kraftsamling som behövs för ett tillförlitligt och hållbart energisystem i Jönköpings län. Projektet satsar på kunskapshöjning, analysunderlag, intern mobilisering i kommunerna, samverkan och höjd innovationsgrad. Målgrupp är kommuner, energibolag, och i vissa delar näringslivet.
I samordningen av Klimatrådet blir din roll att tillsammans med kollegor på enheten bland annat samordna fokusgrupperna och att fortsätta utveckla arbetet utifrån klimat- och energistrategin. Det kan också bli aktuellt att du får en roll i att bidra i andra delar av myndighetens uppdrag, exempelvis remisser. Ditt uppdrag blir främst att belysa klimat- och energiaspekterna i dessa.
Ni är tre klimat- och energiutvecklare som arbetar tillsammans, planerar, genomför, följer upp och utvärderar. Du kommer även samarbeta med andra kollegor, både på enheten och på andra enheter inom Länsstyrelsen.
Kvalifikationer
Vi söker dig som har en relevant högskoleutbildning inom energi, klimat eller teknik. Du har lång arbetslivserfarenhet från energi- och klimatområdet i olika organisationer, från statlig, regional och kommunal verksamhet, med erfarenhet från olika projekt och arbetsuppgifter inom ämnesområdet. Du har också erfarenhet av att ha arbetat med investeringsstödet Klimatklivet på Länsstyrelse.
Som person är du självgående, flexibel och uthållig. Arbetet innehåller många externa kontakter och vi värdesätter därför att du är relationsskapande, har god samarbetsförmåga och är kvalitetsmedveten. Du har god förmåga att förmedla budskap på svenska, såväl muntligt som i text. Det är också önskvärt att du ser klimat- och energiarbetet i ett samhällsperspektiv.
Övrigt
Tjänsten är en visstidsanställning med start 1 juli och till och med 31 december 2023.
Läs mer om vad Länsstyrelsen erbjuder som arbetsgivare och möt våra medarbetare på www.lansstyrelsen.se/jonkoping/om-oss/jobba-hos-oss
Ansök nu